Hvordan sikrer vi dataene og datasystemene?

Velkommen til kapittel 2, del 4!

Del 4

Dette lærer du

Med all denne teknologien – ny så vel som gammel – er det gitt at det følger med betydelige risikoer.
Mange av oss har en venn eller kollega som har tofaktorsautentisering på alle kontoer, som tar seg tiden til å avvise nettsiders mulighet til å samle inn cookies og som nekter plent å bruke ukrypterte meldingstjenester. Eller kanskje nettopp du er den som andre oppfatter som litt vel paranoid når det kommer til digital sikkerhet?
Dette er ikke paranoia. Selv om du ikke har en hemmelig elsker eller sitter på statshemmeligheter, ville du neppe vært komfortabel med å gi fra deg passordet til e-posten din, eller å gå rundt med en mikrofon som lar andre høre alt du sier og gjør. Da bør du heller ikke ta for lett på din digitale sikkerhet.
Vi har allerede snakket om de mange ulike måtene vi genererer og gir fra oss data, samt faren for at andre – kanskje med egoistiske eller umoralske hensikter – kan utnytte det. I denne seksjonen skal vi se nærmere på hva datasikkerhet dreier seg om.
Ettersom hverdagen vår hele tiden blir mer digital, er det vel så viktig å stadig øke bevisstheten rundt farene som ligger iboende i teknologiene vi benytter oss av.
Vi skal blant annet se nærmere på definisjonsforskjellene mellom cybersikkerhet, informasjonssikkerhet og IKT-sikkerhet, noe som er nyttig å ha i bakhodet når du tar ulike sikkerhetstiltak.
Videre skal vi lære litt mer om ondsinnet programvare, også kjent som skadevare og malware. Og vi vil også se på sikkerhet fra et brukerperspektiv: Både som privatperson og som ansatt i en organisasjon er det viktig med tiltak for å sikre seg mot datainnbrudd og misbruk av egne kontoer.