Slik får vi tak i data

Gratulerer, du har kommet deg helskinnet gjennom kapittel 3!

Om du har fått med deg en god del av det du har lest til nå, begynner du å få ganske god koll på hva data er!
Da vet du en del om hvor og hvordan du kan finne data. Du vet at sensorer kan brukes for å samle data fra den fysiske verden. Og at digitale spor kan samles ved hjelp av piksler, tagger og digitale analyseprogram.
Du har fått med deg at API ikke bare er en kryptisk forkortelse, men et vanlig verktøy for å samle data. Og ikke minst helt nødvendig for at Google Maps, Yr.no og de aller fleste appene på telefonen din skal fungere.
Du vet forskjellen på strukturerte og ustrukturerte data, og kan til og med nevne at det finnes en mellomting av disse kategoriene, nemlig semistrukturerte data.
Forhåpentligvis kan du også, i møte med ulike datakilder, skille mellom interne data, eksterne data, åpne data, og private data – og derfra peke ut hvorvidt man behøver tilganger og tillatelser for å ta dataene i bruk.
Apropos tillatelser: Du trenger ikke lenger plystre og se en annen vei når noen starter en opphetet samtale om GDPR og personopplysninger. Du vet hva som er opp, hva som er ned, hva som er greit og hva som er totalt ulovlig når det kommer til behandling av data.
Ikke verst, bare det!